ΑΑΔΕ: Νέα πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες - Διακοπή εργασιών και κλείσιμο επιχείρησης με ένα «κλικ»
Newsroom Newsroom

ΑΑΔΕ: Νέα πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες - Διακοπή εργασιών και κλείσιμο επιχείρησης με ένα «κλικ»

Με τη νέα πλατφόρμα, οι δηλώσεις διακοπής εργασιών θα πρέπει να υποβάλλονται στην πλατφόρμα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου διακοπής εργασιών

Μια ακόμα πλατφόρμα αναμένεται να θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ με στόχο να μειώσει την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία για τους φορολογούμενους, που πρόκειται να προχωρήσουν σε κλείσιμο της επιχείρησής τους ή να σταματήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητας.

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου και έτσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις διακοπής εργασιών. Οι δηλώσεις τους θα ελέγχονται αυτόματα από το σύστημα το οποία θα διασταυρώνει και θα ελέγχει, εάν οι φορολογούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με τη νέα πλατφόρμα, οι δηλώσεις διακοπής εργασιών θα πρέπει να υποβάλλονται στην πλατφόρμα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου διακοπής εργασιών και θα ελέγχονται αυτόματα με το σύστημα να τσεκάρει :

1. Εάν έγιναν συναλλαγές μετά την ημερομηνία που έχει δηλωθεί ως σημείο αναφοράς για την παύση εργασιών

2. Εάν έχουν δημιουργηθεί νέες φορολογικές υποχρεώσεις καθώς και όσες υπάρχουν σε εκκρεμότητα.

3. Εάν έχουν γίνει μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στη συνέχεια μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων θα υπάρχει ένα σκανάρισμα σε δεύτερο επίπεδο .

Σε περίπτωση που η δήλωση στη πλατφόρμα υποβληθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών, τα πράγματα θα είναι εύκολα. Ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ταλαιπωρία για την επιχείρηση ή τον επαγγελματία.

Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις διακοπής εργασιών θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν η ημερομηνία διακοπής εργασιών που έχει αναγράψει ο φορολογούμενος είναι η πραγματική, ενώ το σύστημα θα πραγματοποιεί διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να εντοπίσει:

– Τυχόν συναλλαγές που έγιναν μετά την ημερομηνία που έχει δηλώσει ο επαγγελματίας ως ημερομηνία διακοπής εργασιών.

– Εάν έχουν δημιουργηθεί νέες φορολογικές υποχρεώσεις

– Εάν έχουν μεταβιβαστεί τα περιουσιακά στοιχεία.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις το σύστημα θα δίνεται η έγκριση για την οριστική παύση εργασιών.

Σήμερα η αίτηση διακοπής εργασιών υποβάλλεται ηλεκτρονικά και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης δήλωσης, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης. Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης. Στη συνέχεια, ένας ελεγκτής αναλαμβάνει να τρέξει χειροκίνητα τη διαδικασία ελέγχου των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων διακοπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο πεντάμηνο του έτους, 8.669 επιχειρήσεις αποφάσισαν να «κατεβάσουν οριστικά ρολά» με τις 1.067 από αυτές να προχωρούν σε αναστολή δραστηριότητας μέσα στον Μάιο.

Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020